Kajaanin Romun yrittäjän tarina

”Isäni oli romukauppias. Aikoinaan ei ollut helppoa olla romukauppiaan lapsi. Kun olin kouluiässä, meitä kiusattiin siitä, mitä vanhempamme tekivät työkseen. Olimme ”likaisia romukauppiaan kakaroita”, mutta töitä meillä oli aina.

Tänä päivänä tilanne on aivan erilainen. Kaikki neljä poikaani tekevät töitä Kajaanin Romussa ja ovat ylpeitä siitä, että saavat olla kehittämässä kiertotaloutta.

Kajaanin Romun toiminta alkoi vuonna 1984 yhden miehen romuliikkeenä. Vuonna 2004 yritys muuttui osakeyhtiöksi ja tapahtui omistajan vaihdos. Kajaanin Romu on perheyritys. Poikieni lisäksi myös vaimoni Sari työskentelee yrityksessämme.

Alussa toimintamme oli pientä. Minä ajoin ja lajittelin romut itse, vaimo hoiti talouspuolen. Alkuvuosina meillä oli yhdestä kahteen miestä töissä ja ensimmäisen tilikauden liikevaihto oli 270 000 euroa.

Jatkoimme uusina yrittäjinä ja toiminta kasvoi. Peltiromun määrien lisääntyessä aloimme tehostaa sen käsittelyä. Käynnistimme voimakkaan kehitystyön ohutpellin jalostusasteen parantamiseksi. Avasimme 2012 toisen toimipisteemme Saunakankaalle, Majasaaren jätekeskuksen naapuriin, missä toimii murskalaitoksemme.

Nyt murskausasemamme on Suomen pohjoisimpana toimiva alan laitos sekä edistyksellinen käyttämässään tekniikassa.

Tänä päivänä meillä on 35 työntekijää ja useita alihankkijoita. Liikevaihtomme on noin 25 miljoonaa euroa.

Tiedän myös, miltä tuntuu kaatua nenilleen ojan pohjalle. Niin kävi 90-luvun lamassa isävainaani kanssa. Silloin sukellettiin, mutta siitä on selvitty. Parikymmentä vuotta siinä meni, mutta laskut on maksettu.

Nyt voin hyvillä mielin sanoa, että Kajaanin Romulla on hieno tarina. Meillä on upea porukka töissä, ja siihenkin porukkaan mahtuu monta tarinaa.

Otamme joka vuosi 6-8 nuorta kesätöihin. Monet heistä ovat myös sittemmin jatkaneet vakituisessa työsuhteessa.

Täällä kaikki tietävät, että töitä pitää paiskia täysillä. On hienoa, nähdä kuinka nuori kasvaa kesän aikana toimissaan ja ottaa vastuuta työstään sekä tulee osaksi työyhteisöä. Mahdollisuus pitää antaa.”

Matti Nyyssönen
Romumies