Vastuullisuudesta tuli Kajaanin Romun strateginen vahvuus

Kestävyysajattelu ohjaa Kajaanin Romun liiketoiminnan kehitystä ja päätöksiä. Se on kiinteä osa yrityksen kasvua ja uudistumista, ei erillinen osa toimintaa. Viime vuosina yhtiö on noussut edelläkävijäksi vastuullisuustyössä, mikä näkyy niin käytännön teoissa kuin raportoinnin kehityksessä.

– Meille vastuullisuus tarkoittaa ensin tekoja, sitten puhetta. Olemme vieneet vastuullisuustyötämme määrätietoisesti eteenpäin. Nyt voimme jälleen myös raportoida sen tuloksista, yhtiön operatiivinen johtaja Niko Nyyssönen toteaa.

Kajaanin Romun ensimmäinen vastuullisuusraportti on tehty mukaillen EU:n kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) vaatimuksia.

Tammikuussa 2025 valmistunut raportti hyödyntää Safetyneer Oy:n ja KIEMA Company Oy:n asiantuntemusta ja toimii yritykselle työkaluna vastuullisuuden kehittämisessä ja seurannassa.

– Halusimme tehdä tämän hyvin heti ensimmäisestä kerrasta lähtien. Vastuullisuus kattaa myös sosiaalisen ja hallinnollisen kestävyyden. Tavoitteemme on tuoda avoimesti esiin koko toimintamme vaikutukset ja kehittää kestävyyttämme pitkäjänteisesti, Nyyssönen kertoo.

Kajaanin Romu, Niko Nyyssönen
Kajaanin Romun operatiivinen johtaja Niko Nyyssönen.


Hiilijalanjäljen pienentäminen ja mitattava kehitys

Kajaanin Romu on vähentänyt hiilidioksidipäästöjään systemaattisesti ja tehostanut prosessejaan vuosien ajan. Yritys seuraa kehitystään EcoVadis-arvioinnilla, kansainvälisesti tunnustetulla vastuullisuusmittaristolla.

– Käytämme EcoVadista mittarina kehityksellemme ja parantamalla pisteytystämme voimme osoittaa, että vastuullisuutemme kehittyy mitattavasti oikeaan suuntaan, Nyyssönen kertoo.

EcoVadis-arvioinnin mukaan yhtiö kuuluu jo Euroopan parhaimpaan kolmannekseen alallaan, mutta tavoitteet ovat edelleen korkealla.

– Yksittäisten mittareiden seuraaminen ei riitä. Vastuullisuustyössä on otettava huomioon koko toimintaympäristö. Liiketoiminnan on oltava kunnossa kaikissa poliittisissa ja kaupallisissa skenaarioissa, jotta se on kestävää, Nyyssönen painottaa.

Kajaanin Romu ei käytä päästöhyvityksiä tai kompensointia, vaan keskittyy päästövähennyksiin omassa toiminnassaan.


ISO 14001 -sertifiointi ja jatkuva ympäristöhallinta

Vuonna 2024 käynnistyneistä vastuullisuustoimista tärkein on ISO 14001 -ympäristöjärjestelmän sertifiointi, joka valmistuu keväällä. Auditoinnin on suorittanut Kiwa Inspecta, ja ympäristöjärjestelmää kehitetään vuosittaisten auditointien avulla.

– Ensimmäinen auditointi saatiin valmiiksi tammikuussa 2025. Sertifiointi vaikuttaa suoraan päivittäiseen toimintaamme. Auditoinnit varmistavat, että toimimme ympäristösäädösten ja ympäristölupamme mukaisesti, parannamme tekemistämme jatkuvasti ja että vastuullisuus on läpinäkyvää, Nyyssönen sanoo.

Erityisesti yritys panostaa paikallisten ympäristöriskien hallintaan, kuten pölyämisen ehkäisyyn ja vesien käsittelyyn.

– Etsimme ratkaisuja vesien käsittelyn kehittämiseen. Tavoitteenamme on luoda suljettu kierto, jotta ympäristöön ei pääse mitään ylimääräistä, edes teoreettisesti, Nyyssönen jatkaa.


Kiertotalouden edistäminen ja jätteiden hyödyntäminen

Metallinkierrätyksen sivuvirrat ovat perinteisesti päätyneet jätteeksi.

Kajaanin Romu on investoinut merkittävästi ratkaisujen kehittämiseen, jotta kaikki raaka-aineet, erityisesti metallit, saadaan tarkasti hyötykäyttöön.

– Tavoitteemme on poistaa jäte kokonaan. Olemme muuttaneet jätevirrat positiivisiksi resursseiksi. Lisäämällä materiaalin hyödyntämistä ja tarkentamalla raaka-aineiden erottelua, edistämme kiertotaloutta ja parannamme Euroopan kriittisten raaka-aineiden saatavuutta, Nyyssönen kertoo.

Yritys kehittää prosesseja, joissa sivuvirrat hyödynnetään täysin ilman polttamista, mikä on Euroopan laajuinen edelläkävijätavoite.

– Metallin käsittelyssä syntyy monenlaisia sivuvirtoja, ja niiden hyödyntäminen on tulevaisuuden kilpailuvaltti. Näin meillä on mahdollisuus nousta huipputason toimijaksi alallamme, Nyyssönen näkee.

Syksyllä 2024 valmistunut investointi Kajaanin kaupunkikaivoksen tuotantolinjastoon paransi metallikierrätysastetta ja jalostusprosessia, ja työ jatkuu.

Romua nostetaan ilmaan.


Kaksoisolennaisuusanalyysi laajentaa vastuullisuustyötä

Kajaanin Romu syventää vastuullisuustyötään CSRD-vaatimusten mukaisella kaksoisolennaisuusanalyysillä, joka on saatu käyntiin hiljattain. Analyysillä yritys tunnistaa keskeisimmät vastuullisuusteemansa liiketoiminnan ja sidosryhmien näkökulmista.
Analyysi tehdään yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun ja vastuullisuusasiantuntija Marko Kieman (KIEMA Company Oy) kanssa vuoden 2025 aikana.

– Työ on osa CSRD-direktiivin mukaista vastuullisuusraportoinnin kehitystä. Vaikka raportointi ei ole vielä pakollista meille, teemme sen etukenoon, koska haluamme olla edelläkävijä kestävyysasioissa toimialallamme, Nyyssönen sanoo.


Uusi ympäristölupa lainvoimaiseksi – hallintopakkomenettelyn tarve arvioitavana

Kajaanin Romulle on myönnetty uusi ympäristölupa, joka vahvistaa yhtiön jo vakiintuneita omavalvontakäytäntöjä. Lupa tiukentaa muun muassa vesienkäsittelyvaatimuksia ja varmistaa, että Saunakankaan tuotantolaitoksen ympäristöriski pienenee entisestään.

Uuden luvan myötä vanha hallintopakkomenettely on kumottu, ja viranomainen arvioi sen tarpeen uudelleen.

– Olemme vuosittain saavuttaneet viranomaisen tavoitteet varastomäärien pienentämiseksi ja tehneet merkittäviä investointeja raaka-aineen tarkempaan hyödyntämiseen. Metallin talteenottoaste on parantunut ja jätteen määrä vähentynyt, Nyyssönen toteaa.

Kehitetyn prosessin ansiosta arvokkaat metallit ohjataan suoraan kiertoon teollisuuden raaka-aineiksi, eikä niitä juuri enää päädy polttolaitoksiin.


Turvallinen kierrätys vaatii yhteistyötä yrityksiltä ja viranomaisilta

Viime vuosina Suomessa on noussut vakavia kierrätyslaitoksiin liittyviä haasteita. Jätteen hidas kierto ja polttolaitosten riittämätön käsittelykapasiteetti ovat johtaneet jätteen kasaantumiseen kierrätysyrityksille. Tämä lisää tulipaloriskiä ja ympäristölle sekä ihmisille aiheutuvia vaaratilanteita.

Kajaanin Romu on välttänyt tällaiset tilanteet koulutetun henkilökunnan ja jatkuvan seurannan ansiosta. Nyyssönen kuitenkin pitää nykyistä kehitystä huolestuttavana.

– Suomeen tuodaan myös ulkomailta jätettä poltettavaksi, samalla kun polttolaitosten kapasiteettia pienennetään. Kun jätteet kerääntyvät kierrätysyrityksille, tulipalot eivät tapahdu hallitusti polttolaitoksissa, vaan yritysten pihoilla, mikä on ympäristö- ja terveysriski, hän huomauttaa.

Nyyssönen näkee ongelman siinä, että Euroopassa tehdään laajoja kiertotaloutta koskevia linjauksia, mutta käytännön toteutus jää puolitiehen.

– Päätöksenteossa on liian vähän ymmärrystä alan arjesta. Käytännön ratkaisut puuttuvat, vaikka tilanne on hyvin tiedossa, Nyyssönen sanoo.


Vastuullisuus ja jatkuva kehitys ovat Kajaanin Romun ohjureita

Huolimatta kierrätysalan haasteista ja lainsäädännön muutoksista, Kajaanin Romu on vähentänyt varastoitua jätettä vuosittain sovitusti.

Nyyssönen katsoo, että hallintopakkomenettelyn jatkaminen ei ole tarpeen, sillä viranomaisten tavoitteet on saavutettu ja yhtiö ylittää viranomaisvaatimukset ympäristövaikutusten seurannassa ja riskienhallinnassa.

Nyyssönen näkee menettelyn itse asiassa hidastavan yrityksen kehittymistä.

– Meille on tärkeää päästä kääntämään uusi sivu ja keskittyä täysillä kehitystyöhön. Olemme yksi arvostetuimmista toimijoista alalla ja aiomme pysyä siinä asemassa, Nyyssönen painottaa.

Lisätietoja:

Niko Nyyssönen
Operatiivinen johtaja
040 526 5580
niko.nyyssonen@kajaaninromu.fi